CAMERA BAGS

Blog

Dienas Bizness: Tā tiešām ir fotosoma?

May 22, 2012, POMPIDOO general topics


Šobrīd ASV arvien populārākas kļūst fotosomas, kas pēc tādām nemaz neizskatās, un tādas ražo arī Latvijā.

"Dažreiz, kad cilvēkiem stāstu, ka mēs ražojam stilīgas fotosomas, un mēģinu skaidrot, ka šīs somas ir ražotas no ādas un neizskatās kā parastās fotosomas, rādu šo produktu, cilvēki tik un tā jautā - tā tiešām ir fotosoma? Mēs vēl nesaprotam, ka fotosoma var izskatīties citādi" stāsta Irina Kuzmina, SIA "POMPIDOO" īpašniece. Šīs fotosomas izskatās pēc "parastām" somām, bet tās neatpaliek no citām fotosomām - to iekšpusē ir nostiprināti sadalījumi un vieta atrodas ne vien fotoaparātam, bet arī objektīvam, zibspuldzei un iPad, kā arī tādām privātām lietām kā makām, vizītkartēm, atslēgām u.tml.

"Soma paredzēta spoguļkamerām. Man ir diezgan liela kamera - Nikon D800 un varu to ielikt šajā somā. Soma izskatās mazāka, nekā ir, jo esam piedomājuši, lai varētu tajā salikt pēc iespējas vairāk," viņa saka.

Ideja par citādām fotosomām radusies no privātas vajadzības. Irina nodarbojas ar fotografēšanu un pirms trim gadiem sāka meklēt sev jaunu somu. Tobrīd viņa saprata, ka šī ir interesanta biznesa niša. Man vienmēr ir bijusi interese par dizainu, tāpēc nodomāju - kāpēc es pati nevarētu to darīt, jo dizaina un fotogrāfijas kombinācija, kas ir šajā produktā, man vienmēr likusies interesanta. Nolēmu mēģināt," teica Irina.

POMPIDOO komanda pati izstrādā somas modeļus, ražo Latvijā un tirgo gan savā internetveikalā, gan sadarbības partneru veikalos Nīderlandē, Norvēģijā un Lielbritānijā. Vaicāta, kā izveidojusies šī sadarbība, Irina atzīst, ka kompānija Nīderlandē pati uzrunāja Latvijas uzņēmumu. "Eiropā esam vienīgie, kas ražo šādas somas. Amerikā ir uzņēmumi, kas darbojas šajā jomā, bet mēs tik un tā šajā premium nišā pašlaik esam vieni no pirmajiem. Tas ir mūsu lielais pluss," viņa spriež.

Šobrīd pieejams viens somas modelis desmit krāsās. Pavisam drīz tam pievienosies vēl viens, un izstrādes stadijā ir vīriešu soma. Irina uzskata, ka sortimentā jābūt vismaz desmit somām ne vairāk ka četrās krāsās. Šobrīd ir desmit krāsas, lai saprastu tirgus intereses. Piemēram, Amerikā izvēlas visas spilgtās krāsas - rozā, tirkīzzilo, bet Skandināvijā vairāk pērk brūnas un bēšas, savukārt sarkanās somas ir vienlīdz pieprasītas visās valstīs. Ar laiku iecerēts krāsu skaitu sašaurināt, lai efektivizētu ražošanu. Tiklīdz būs vairāki somu modeļi, tās var piedāvāt lielākiem veikaliem.

Savā internetveikalā POMPIDOO pārdevuši fotosomas uz 15 dažādām valstīm – Austrāliju, Apvienotajiem Arābu Emirātiem, Krieviju, ASV, Norvēģiju u.c. Visvairāk somu aizceļojušas uz ASV, kur cilvēki šo produktu jau pazīst. Viens no iemesliem, kāpēc ASV šādas somas kļūst arvien populārākas, ir tas, ka cilvēki internetā aktīvi dalās informācijā par saviem jaunieguvumiem, turklāt visaktīvākās ir jaunās māmiņas, kas Amerikā bieži vien nodarbojas ar fotografēšanu. «Viņas ir spēks! Pie mums jaunās māmiņas sēž forumos, bet tur teju katrai mammai ir savs blogs un viņas brauc uz blogeru konferencēm. Ziņas par produktu ar interneta palīdzību var aiziet jebkur,» tā viņa. Latvijā ražotās fotosomas novērtē ne tikai jaunās māmiņas ASV. Lielbritānijas žurnāls

What Digital Camera atrakstīja, ka labprāt notestētu POMPIDOO fotosomas, kam Irina uzreiz piekrita un apskatā saņēma 87 punktus no 100. «Vislielākais gandarījums ir par to, ka žurnālā bija rakstīts, ka soma ir kvalitatīva,» tā viņa un sola ka tiks pielikts vairāk pūļu, lai potenciālie klienti uzzinātu par POMPIDOO somām. Jau 2010.gadā uzņēmēja ar savu komandu brauca uz izstādēm, lai redzētu, kā tās notiek, bet šogad dosies kā dalībniece uz vienu no pasaules lielākajām fotoizstādēm – Photokina 2012, kas notiks Ķelnē, Vācijā.

Interesants gadījums bija, kad klients no Malaizijas pasūtīja divas somas. Irinai bija divējādas sajūtas – sūtīt vai nesūtīt, jo viņa baidījās no kopēšanas. Taču izrādījās, ka tā bija fotogrāfe, kura nevarēja izvēlēties vienu no divām somām, tāpēc nopirka abas un pēc tam uzrakstīja atzinīgu atsauksmi savā blogā. Pēc tam POMPIDOO mājaslapu apskatīja visai daudz interesentu no Malaizijas.

Somas nav lētas – ap 250-285 eiro. «Latvijā kapacitāte ir zema, darbaspēks nav lēts.Tāpēc mēs varam ražot tikai augstas kvalitātes produktus, pretējā gadījumā nevarēsim tos pārdot,» saka Irina. Taču Latvija nav uzņēmuma primārais tirgus, jo kopējais tirgus ir diezgan mazs, kā arī nav tik daudz cilvēku, kas varētu atļauties diezgan dārgas somas.

«Mēs orientējamies uz lieliem tirgiem – ASV, Lielbritāniju, Austrāliju, Vāciju. Mūsu fokusā ir gan profesionāļi, gan amatieri, sievietes, kam fotografēšana ir nopietns hobijs. Tāpēc mēs savus spēkus izmantojam, lai popularizētu savu produktu ārzemēs,» viņa teic. Taču nesen POMPIDOO sāka ražot mobilo telefonu maciņus, un šis ir uz vietējo tirgu orientēts produkts, jo mobilais telefons ir katram, un tiek meklēti sadarbības partneri, lai šie spilgtie maciņi no dabīgas ādas parādītos veikalos. Pagaidām mobilo telefonu maciņi ir tikai iPhone telefoniem, bet ar laiku paredzēti ietvari arī citiem telefonu zīmoliem. Plānots ražot arī iPad maciņus.

Vaicāta, vai jauni produkti top spontāni vai ļoti pārdomāti, Irina teic, ka lielākajai daļai produktu pamatā ir sistemātiska plānošana. «Atšķirībā no daudziem citiem radošiem uzņēmumiem, mums ir arī biznesa plāns. Ražošana ir joma, kas prasa lielus ieguldījumus, un, iepērkot izejmateriālus, jāpasūta lieli daudzumi un visu laiku jādomā, ko un cik daudz varēs pārdot. Tāpēc ar jaunām precēm vienmēr domājam, kas šobrīd ir svarīgāk,» viņa uzskata.

Somas uzņēmums šuj pie sadarbības partneriem tepat Latvijā. Irina atzīst, ka atrast ārpakalpojuma sniedzēju bijis grūti, jo ir maz šādu speciālistu un nepieciešams speciāls aprīkojums - ražošanas procesā ir nianses, ko ne katrs galantērijas preču ražotājs var izpildīt. Katrai somai ir daudz detaļu, tāpēc sastāvdaļas piegādā aptuveni desmit kompānijas. Pat mobilajam maciņam izejvielas piegādā četri uzņēmumi. «Nopietns uzdevums ir atrast īsto kombināciju, jo īpaši ņemot vērā, ka daudzus materiālus iepērkam Itālijā un viņi lielākoties sadarbojas ar lieliem uzņēmumiem, kas var atļauties nopirkt 300 metrus no vienas ādas.

Mums tas šobrīd ir par daudz un daži šī iemesla dēļ ar mums nesadarbojas. Taču citi ir orientēti uz klienta apmierinātību, un man šāda pieeja biznesam šķiet ļoti pareiza, jo šodien mazs uzņēmums ar inovatīvu ideju nākotnē var būt liela kompānija,» ir pārliecināta Irina.

Anda Asere Show all posts